Alfa-glukozydaza to enzym rąbka szczoteczkowego jelit warunkujący rozkład di- i polisacharydów do monosacharydów, które mogą być wchłonięte z przewodu pokarmowego. Inhibitory alfa-glukozydazy wykazują większe powinowactwo do tego enzymu niż naturalne węglowodany złożone – wiążąc się z enzymem blokują jego działanie. Wskazaniem do ich stosowania jest leczenie cukrzycy typu 2 z wysoką glikemią poposiłkową. Zwróć uwagę, że mechanizm działania inhibitorów alfa-glukozydazy jest unikalny na tle innych leków przeciwcukrzycowych.
Do inhibitorów alfa-glukozydazy zaliczamy akarbozę (Glucobay).
Mechanizm działania
Inhibitory alfa-glukozydazy poprzez zmniejszenie aktywności alfa-glukozydazy hamują uwalnianie glukozy z pożywienia i jej wchłanianie z przewodu pokarmowego, co ogranicza wzrost poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Ważne jest, że efekt działania hipoglikemicznego leków z tej grupy jest słabszy w porównaniu z innymi lekami przeciwcukrzycowymi.
Inhibiotry alfa-glukozydazy nie powodują hipoglikemii, gdyż nie wpływają bezpośrednio na wydzielanie insuliny.
Działania niepożądane
Inhibitory alfa-glukozydazy w niewielkim stopniu wchłaniają się z przewodu pokarmowego, dlatego generalnie nie powodują ogólnoustrojowych działań niepożądanych. Jednak zwróć uwagę, że zwiększone stężenie di-, oligo- i polisacharydów w przewodzie pokarmowym, spowoduje zwiększoną fermentację. Jej objawami mogą być m.in.:
- biegunki,
- bóle brzucha,
- wzdęcia.